torstai 13. tammikuuta 2022

Päivätehtävä: yllätysresepti


Olen flunssaisena kotona, joten mikä olisi parempaa kuin rauhallinen kokkailu pyjama päällä. Päivätehtäväksi valikoitui yllätysresepti, eli otin yhden Jamie Oliverin kirjoistani ja valitsin siitä sattumanvaraisesti reseptin.

Sääntönä meillä oli, että kolme kertaa saa yrittää ja sitten pitää niistä valita joku. Ensi yrittämällä kirja aukesi piripiri kanan kohdalta, mutta ohitin sen, koska siihen tuli kaksi tuoretta paprikaa enkä voi sitä syödä. Kaksi seuraavaa vaihtoehtoa taasen olivat pääraaka-aineiltaan liian kalliita arkiruoaksi, kuten ankkaa. Siispä palasin piripiri kanan pariin ja tutustuin ohjeeseen tarkemmin.




Ohjeen läpi kahlattuani totesin, että paprikat tulevat vain lisukkeeksi eli voin aivan hyvin jättää ne pois. Tämä oli jotain aivan uutta, sillä emme ole kumpikaan syönyt vastaavaa aiemmin ja aukeamalla sattui olemaan myös jälkiruoka, joka oli tietysti pakko myös valmistaa. Tänään söimme siis piripiri kanaa perunamuussin kanssa ja jälkkäriksi Jamien portugalilaisia pikaleivoksia. Ohjesivulla oli kanan kanssa peruna-bataatti muhennosta, mutta sitä en lähtenyt valmistamaan, sillä jääkaapissa oli eiliseltä vielä perunamuussia.

Oli oikeastaan aika piristävää kokata jotain uutta ja tehdä jälkkäriäkin, vaikka ei edes ollut mikään erityinen tilaisuus. Tällä kertaa kyllä vähän omin tämän päivätehtävän itselleni, sillä halusin taas kerran olla oman elämäni Jamie Oliver. Onnistuin myös kerrankin noudattamaan reseptiä aika tarkasti, jätin ainoastaan sitruunan- ja appelsiinin kuoret pois, sillä en pidä niiden kitkeryydestä. Lähikaupassamme ei myöskään ollut thaichiliä, joten tavallisen punaisen chilin sijaan mies halusi, että käytän valmista piripiri-tahnaa. 

Leivoksiin käytin gluteenitonta voitaikinaa, joka on jo valmiina yhtenä levynä, mutta jos teet tavallisesta niin yhdistä levyt, jotta saat yhden ison. Gluteenittomasta taikinapaketista (Schär) tuli 8 leivosta, ja vaikka ohjeen täyte oli 6 leivokseen, niin hyvin se riitti. Minulla ei myöskään ollut kaapissa ruokokidesokeria, joten vaihdoin sen fariinisokeriin. 

Sekä kana että leivokset olivat onnistuneita ja uskon, että tulen tekemään niitä jatkossakin. Ehkä vähän mukailtuna, mutta suurinpiirtein samanlaisina. 



Piripiri kana

3-4 kpl kanan koipireisiä
1 sipuli
1 sitruunan mehu (ja kuori)
2 thaichiliä
4 valkosipulinkynttä
2 rkl worcestershire  -kastiketta
4 rkl valkoviinietikkaa
nippu tuoretta basilikaa
tilkka vettä 
suolaa, pippuria
tuoretta timjamia ja korianteria

Laita kanat uunivuokaan ja tee pintaan viillot. Kuori sipuli ja valkosipulit, ja pilko rouheiksi paloiksi. Laita piripiri-kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Tarkista suola ja lisää vettä, jos seos on liian paksua. Kaada kastike kanojen päälle ja hiero se niihin huolella. Lisää pinnalle tuoreen timjamin oksia ja paista 200 asteessa kunnes kanat ovat kypsiä. Tarjoile tuoreen korianterin kanssa.



Portugalilaiset pikaleivokset

voitaikinaa pakasteesta
kaneli
1 muna
1 prk creme fraichea
1 tl vaniljasokeria
(1 appelsiinin raastettu kuori)
1 rkl ruokokidesokeria

Appelsiinisiirappi

1 appelsiinin mehu
3 rkl ruokokidesokeria

Levitä voitaikinalevy auki tai tarvittaessa kaulitse levyt yhdeksi isoksi levyksi. Ripota levyn päälle kanelia ja rullaa. Leikkaa rulla paloiksi ja painele palat muffinssipellin koloihin niin, että syntyy taikinakuppi. Paista pohjia 200 asteessa 8-10 minuuttia, sekoita täyte ja lusikoi kuppeihin. Paista vielä n. 8 minuuttia. Keitä siirappi paksuksi ja lusikoi valmiiden leivosten päälle. 

5 kommenttia:

  1. Aina kannattaa testata erilaisia reseptejä. Saa vähän uusia makuja :)

    VastaaPoista
  2. Ihanasti kuvitettu postaus! Itsellä olisi opeteltavaa tuossa myös että rohkeasti lähtisin testailemaan uusia reseptejä! Taidankin napata tämän päivätehtävän blogini puolelle myös...

    🌸 Onko jo kevät suunnitelmia?

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  3. Ps. mikä sattuma että mulla tuo saman sarjan kirja mutta "Jamien 15 minuutin ateriat"😉

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Anna =) Tuli nälkä mieleen ja vesi kieleen sun postausta lukiessa! Ihania kuvia =)

    VastaaPoista
  5. Nuo leivokset näyttää ihanilta ja herkullisilta.

    VastaaPoista