lauantai 4. helmikuuta 2017

Runebergin


Helmikuu on heti alkujaan jo parempi kuin tammikuu, sillä välittömästi löytyy useampikin syy leipoa. On Runebergin päivää, ystävänpäivää, laskiaista ja mitä vielä muuta.

Nyt on tullut aika Runebergin, tuon tunnetun kansallisrunoilijamme. Veikkaan kyllä, että useimmat meistä muistavat hänet vain kahvipöydän herkkuna, ja mikäs siinä muistaessa, kun on niin maukas teos. Yleensähän tämä kansallisherkku leivotaan korkeaksi leivokseksi, mutta itse ajattelin lähteä mukaan tähän kakkuvillitykseen. Sehän on vähän kuin suuren suuri Runebergin torttu.

Katsoin kakkuun ohjetta Yhteishyvästä, mutta hänmästelin kovasti piparinmurujen ja korppujauhojen funktiota. Hetken hämmästeltyäni päädyin korvaamaan piparit mantelirouheella ja puolet korppujauhoista mantelijauheella. Olin myös erittäin rohkea, ja käytin mummuni noin sadan vuoden takaista karvasmantelia. Ajattelin, että miksipä tuollainen aromi pilaantuisi ja ihan oikealta se ainakin tuoksui.


Kostutukseen kuuluisi oikeasti punssia, mutta en alkanut sitä kerran vuodessa tehtävän tortun vuoksi ostamaan. Niinpä käytin kaapista löytyvää rommia, johon sekoitin hieman sokerilientä. Kakun päälle levitin hyvän kerroksen vadelmahilloa, ja tottakai tomusokerikuorrutetta. Tein tästä vielä hieman paremman version laittamalla pinnalle pakastimesta kourallisen jäisiä villivadelmia. Avot!


Näin toteutin kuohkean ja maukkaan mantelisen Runebergin kakkuni:

200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl mantelirouhetta
0,5 dl mantelijauhoa
0,5 dl korppujauhoja
2-3 tippaa karvasmantelia 
1,5 dl maitoa

Päälle vadelmahilloa ja vesi-tomusokeri kuorrutetta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä vaahtoon. Mausta karvasmantelilla ja lisää lopuksi maito. Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia. Kumoa tarjoiluastialle, kostuta ja koristele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti