maanantai 13. elokuuta 2018

Vielä pari tölkkiä


Syksy lipuu hiljalleen luoksemme ja jälleen on aika hullaantua kurpitsoista. Aion tehdä taas kyllästymiseen asti kurpitsapiirakoita, kurpitsakeittoa, paahdettua kurpitsaa ja luultavasti keksin kurpitsasta myös jotain uutta. Aloitin nyt kuitenkin leipomisella, sillä kaapissa sattui olemaan vielä pari tölkkiä kurpitsasosetta. 

En halunnut tehdä perinteistä kurpitsapiirakkaa, joten yritin keksiä jotain uutta. Yritin tehdä kurpitsa-toscapiirakan, ja suurimmilta osilta se onnistuikin. Se ei vain kohonnut. En tiedä olisiko sitä pitänyt vatkata enemmän, laittaa enemmän leivinjauhetta vai onko kurpitsasose vain liian raskas elementti tällaiseen piirakkaan. Mielessäni näin ilmavan ja kuohkean piirakan, jonka päällä on ihanan rapea tosca. Pohja kuitenkin jäi matalaksi kuin pannukakku, vaikka maku olikin oikeanlainen. Yritän siis leipoa sellaisen vielä uudestaan, ennen kuin jaan reseptin teille. 

Sen sijaan voin puhua loputtomasti näistä maan mainioista kurpitsakekseistä. Tein viime syksynäkin kurpitsakeksejä, ja käytin pohjana tuota ohjetta. Lisäsin joukkoon vain suklaahippuja ja vaihdoin pari desiä jauhoja kaurahiutaleisiin. Näistä tuli kertakaikkisen kosteita ja meheviä, ja suklaa tosiaankin sopi näihin kuin nenä päähän. Tästä tuli kerta heitolla luottoreseptini ja näitä varten on pidettävä kurpitsasosetta aina kaapissa! 


100 g pehmennyttä voita
3 dl sokeria
1 muna
1 tlk kurpitsasosetta (n. 2,5 dl)
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl muskottipähkinää
4 dl venhäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta ja ruokasoodaa
100-150 g suklaahippuja

Vaahdota voi ja sokeri, lisää mukaan muna ja lopuksi kurpitsasose. Yhdistä kuivat aineet ja suklaahiput, ja sekoita vaahtoon. Nosta taikinasta kahdella lusikalla keksejä uunipellille ja paista 175 asteessa n. 15 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti