maanantai 8. kesäkuuta 2020

DIY huulivoide


Tämä kevät on ollut kaikin puolin poikkeuksellinen. Kotona on ollut pakko keksiä tekemistä, joten kehitin itselleni jonkinlaisen harrastuksen. Aloin nimittäin kiinnostumaan luonnonkosmetiikasta ja etenkin siitä, että miten sitä voisi tehdä itse. Kaikki alkoi siitä, että kaverini suositteli kokeilemaan ruusuvettä kasvoille. Muutamassa viikossa huomasin kuinka kasvojen iho pehmeni ja tuntui kosteammalta, vaikken edes käyttänyt kasvovoidetta. Sitten tapahtui hullaantuminen, aloin lukemaan asiasta ja tässä sitä nyt ollaan - ensimmäiset omat huulirasvat on purkissa!

Se mistä hullaannuin eniten, oli juuri nimenomaan ruusu. Huumaavan tuoksun lisäksi ruusulla on monia hyviä vaikutuksia kuten antiseptisiä ominaisuuksia ja näin ollen se rauhoittaa tulehtunutta ihoa, ja lisäksi se auttaa ihoa säilyttämään pH-arvonsa. Kaikkia luonnonmukaisesti viljeltyjä ruusuja voi käyttää sisäisesti sekä ihonhoidossa. Esimerkiksi vanha tuttu juhannusruusu käy kosmetiikkatarkoitukseen erinomaisesti. Terälehdet pitää poimia silloin kun kukinta on parhaimillaan, tuoksu voimakkaimmillaan ja kukka on kunnolla auki. Kuivattuna terälehdet säilyy jopa 2 vuotta, joten arvaatte varmaan mitä minä aion hamstrata tänä kesänä.

  Innostukseni alkutaipaleella kävi aika pian selväksi, että toukokuussa kemikaalittomien luomuruusujen ostaminen on melkoisen hankalaa, sillä paras aika niitä olisi kerätä kesällä. Loppujen lopuksi sain vihiä yhdestä nettikaupasta, joka myy Pohjanmaalla kasvatettuja myrkyttömiä ja kuivattuja ruusun terälehtiä. Tilasin niitä pari pussia ja samalla tilasin myös Ruohonjuuresta kaikenlaisia rasvoja ja öljyjä. Huulirasvaa varten kuitenkin riittää kun sinulla on kosmetiikkalaatuista mehiläisvahaa sekä jotain mietoa öljyä, joka tekee mehiläisvahasta hieman juoksevampaa.


Aluksi kannattaa muistaa, että työvälineiden ja purkkien tulee olla steriloituja, eli keitä ne ennen aloittamista. Huulirasvaa ajatellen minun piti ensin saada uutettua manteliöljystä ruusuöljyä ja öljyyn kun ei saa ajautua ollenkaan vettä, niin siksi juuri nämä kuivatut terälehdet sopivat tähän. Eteerinen ruusuöljy on todella kallista, mutta ehkä seuraavaa erää varten sitä on pakko ostaa. Löysin nimittäin ohjeen, jossa uuttamisen kerrottiin tapahtuvan vesihauteessa ja kaikki kuulosti oikeastaan aika helpolta. Aloitin projektin ja tein kaiken niin kuin ohjeessa sanottiin: laitoin kerroskattilan alaosaan vettä ja yläosaan pari desiä manteliöljyä sekä kuivattuja ruusun terälehtiä. Pidin sitä hiljaisella lämmöllä pari tuntia, kun sanottiin ettei se vesi saa kiehua liian kovaa, ja sekoittelin sekä painelin puulusikalla terälehtiä aina välillä. Lopuksi kaadoin öljyn tiheän siivilän läpi lasipurkkiin ja annoin jäähtyä. 

Kaikesta huolimatta minulla meni tässä kyllä jokin pieleen. En tiedä pidinkö hellaa liian miedolla lämmöllä vai mitä tapahtui, mutta ruusun tuoksu ei juurikaan tarttunut öljyyn. Väri ei myöskään hirveästi muuttunut, mutta siihen varmasti vaikuttaa se, että terälehtien joukossa oli paljon vaaleita kukkia. Päätin kuitenkin käyttää tämän öljyn, sillä nämä tarpeet eivät ole ilmaisia ja ehkä siihen nyt kuitenkin päätyi edes jotain niistä ruusun hyvistä ominaisuuksista. 


Itse huulirasvaan käytin lopulta mehiläisvahaa, kaakaovoita sekä tuota ruusuöljyäni. Löysin ohjeen jossa oli 1 ruokalusikallinen mehiläisvahaa ja 2 ruokalusikallista öljyä. Siispä leikkasin mehiläisvahasta palan, sulatin sen vesihauteessa ja lähdin mittailemaan. Mutta ennen kuin sain sulatetun mehiläisvahan pöydälle ja lusikan käteen, niin se vaha oli ehtinyt jo jähmettyä kattilan pohjalle. Lopulta tein kaiken summanmutikassa vesihöyryn päällä ja kaakaovoitakin heitin mukaan ihan vain koska se tuoksui niin hyvälle! Ruusuöljystä meni noin puolet ja koko seoksesta sain kuusi tuollaista pientä huulirasvarasiaa. Vähän jäi ylikin, mutta laitoin sen talteen, jotta voin sulattaa sen johonkin muuhun käyttöön.

Kaikenkaikkiaan aikamoinen kokemus tämä tee-se-itse kosmetiikka, mutta tästä opittiin ja ensi kerralla vältetään sudenkuopat. Pääasia, että on mielekästä tekemistä ja aika kuluu ilman älylaitteita tai ruutuja. Valmiilla tuotteilla on myös ihana hemmotella itseään ja ilahduttaa ystäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti