tiistai 12. lokakuuta 2021

Paperia paperistaJoulu taas tulla jolkottaa, joten eiköhän ole aika pistää askartelut pyörimään. Tänä vuonna ajattelin tehdä joulukortteihin tarvittavat pohjat itse eli paperimassasta paperia. Olen tehnyt näitä viimeksi ammattikoulussa, joten täytyi hieman virkistää muistia etsimällä ohjeita. Tästä syystä päätin tehdä myös testierän, joka olikin parempi idea kuin osasin edes kuvitella. Kierrätyspaperista valmistetut kortit ovat ekologisia, mutta myös hauskoja, sillä jokainen on vähän eri näköinen. 

Ensin tarvitaan massa, josta paperi tehdään. Massa syntyy helposti kierrätyspaperista, kuten turhista kirjekuorista ja kopiopapereista. Siihen käy myös sanomalehdet, mutta itse jätin ne pois, ja sen sijaan tähän ei sovellu liukkaat mainoslehtiset, sillä ne eivät hajoa yhtä hyvin tasaiseksi massaksi. Askartelukaupoista saa myös valmista paperimassaa, jos haluat päästä helpolla tai haluat sen olevan puhtaan valkoista, mutta minusta se kuitenkin kuuluu tähän hommaan, ettei aivan tarkkaan tiedä lopputulosta. Massan lisäksi tarvitset muotin eli viiran, syvän astian, johon viiran mahtuu kokonaan upottamaan, pyyhkeen, sienen ja viiran kokoisen palan huopaa. Itselläni viiran ulompi osa ei mahtunut vatiin, joten jätin sen pois ja paperin reunasta tuli näin vain hieman eläväisempi.Paperimassan teko aloitetaan repimällä paperit pieneksi, noin postimerkin kokoiseksi silpuksi. Paperit pitää nimenomaan repiä eikä leikata saksilla, jotta kuidut aukeavat paremmin. Paperisilppu peitetään kuumalla vedellä, sekoitellaan reippaasti ja annetaan olla yön yli. Seuraavana päivänä massa ajetaan sauvasekoittimella tasaiseksi ja samalla on nähtävissä tulevan paperin väri. Tasainen paperimassa kaadetaan vatiin, jossa on reilusti vettä, jolloin viiraa on helpompi uittaa siellä.

Tässä kohtaa minulle tuli ensimmäiset ongelmat - verkkoja oli liian vähän. Katselin videoita tästä prosessista ja luulin, että ostamassani viirassa olisi ollut kaikki tarpeellinen, mutta lisäksi olisin tarvinnut toisen verkon, jotta paperin saa prässättyä kahden verkon väliin. Nopealla googletuksella selvisi, että verkon voi korvata esimerkiksi askarteluhuovalla ja sitä onneksi sattui olemaan askartelukaapissani. 

Eli siis viira upotetaan pesuvatiin, jossa on paperimassa ja heilutetaan kevyesti, jotta massa asettuu viiran päälle tasaisesti. Se nostetaan pois vadista, asetetaan huopa (tai toinen verkko) päälle ja painellaan ylimääräinen vesi hellästi pois pehmeällä sienellä. Tämän jälkeen koko homma käännetään ylösalaisin pyyhkeen päälle ja painetaan taas sienellä. Seuraavaksi viira irroitetaan varovasti ja itselläni ainakin meni pari ensimmäistä yritystä aivan pipariksi, joten heitin massan vain takaisin vatiin ja aloitin alusta. Kun tekniikka on löytynyt ja viira on saatu siististi irti, on aika kääntää huopa toisin päin eli paperi kohti pyyhettä. Sitten vain huopa irroitellaan varovasti irti paperista ja jätetään valmis paperi kuivumaan pyyhkeen päälle. Seuraavana päivänä kuivuneet paperit ovat valmiita jatkojalostukseen, esimerkiksi korttipohjiksi tai kirjepapereiksi. Valmiit paperit voi myös silittää kahden pyyhkeen välissä, jos niistä haluaa suorempia. 

Paperimassaa voi halutessaan värjätä elintarvike- tai kangasväreillä, mutta itse en tällaista harmaata massaa lähtisi värjääämään. Tai lähinnä miettityttää, että minkä värinen lopputuloksesta tulisi, kun pohja ei ole valkoinen. Oikeastaan pidän tästä siniharmaasta testierästä, se sopii kyllä jouluun, mutta varsinaisiin korttipohjiin haluaisin ehkä lisätä hieman glitteriä tai jotakin tuoksua. Miten se onnistuu tai onnistuuko, niin se jää nähtäväksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti