maanantai 18. maaliskuuta 2024

Lehtevyyttä kaivaten



Gluteenitonta ruokavaliota noudattaessa kaipaan usein lehteviä asioita - pasteijoita, viinereitä sekä croissantteja. Markkinoilla on kaikenlaisia vaihtoehtoja, mutta hyviä lihapasteijoita en ole vielä löytänyt mistään. Siksi oli pakko kokeilla itse.

 Valmistin ensin gluteenittoman rahka-voitaikinan, sillä sen pitää jähmettyä jääkaapissa ennen leipomista. Taikina oli helppo ja nopea valmistaa, ja ohjeena käytinkin Virtasalmen Viljatuotteen ohjetta, mutta vaihdoin vain puolet jauhoista vaaleaan jauhoseokseen. Durran maku on niin voimakas, etten halunnut sen hallitsevan pasteijoiden makua.

Leipomisvaiheessa jaoin taikinan kahteen osaan, jotta toinen puoli sai odotella jääkaapissa rauhassa. Taikina oli helppo kaulita jauhojen avulla, mutta pasteijoita taitellessa se meinasi vähän repeytyä. Repeytymät sai kuitenkin paikattua pienillä taikinan palasillla, sillä eihän kotitekoisen kuulu näyttää aivan liukuhihnatyöltä.

Sain tästä taikinasta 18 hyvänkokoista lihapasteijaa. En lähtenyt tekemään niistä laisinkaan perinteisen lihapasteijan makuisia, kun lehtevyyttä ei kuitenkaan ollut luvassa, joten tein niistä sellaisia mukavan mausteisia. Hyviä tuli, vaikka eivät pasteijoita muistutakkaan. Parhaita vastaleivottuna, ja seuraavana päivänä parhaimmillaan mikron kautta.


Mausteiset lihapasteijat

250 g maitorahkaa
250 g pehmeää voita
2 dl Virtasalmen durrajauhoseosta
2 dl Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

muna voiteluun

Täyte:

1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
200 g jauhelihaa
1 dl riisiä
kasvisliemikuutio
pala punaista paprikaa
suolaa
chiliä
mustapippuria
paprikajauhetta
jauhettua korianteria

Sekoita pehmeä voi ja maitorahka tasaiseksi, lisää kuivat aineet. 
Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 1-2 tuntia. 

Tee sillä välin täyte. Keitä riisi kasvisliemikuution kanssa. 
Pilko sipulit ja kuulota pannulla. Lisää paprikakuutiot ja jauheliha, paista kypsäksi. 
Mausta ja sekoita kypsän riisin joukkoon. 

Ota taikinasta puolet jauhotetulle pöydälle ja kaulitse ohueksi levyksi. 
Tee levystä mahdollisismman neliömäinen. Leikkaa taikinapyörällä levy 9 osaan. 
Laita täytettä neliöiden keskelle ja taita ne kolmionmallisiksi pasteijoiksi. 
Sulje reunat haarukalla painellen. Voitele pasteijat munalla 
ja paista 225 asteessa 10-12 minuuttia. 

Taikinaa voi käyttää myös suolaisten piirakoiden pohjana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti