keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Kevätsiivous


Sain ensimmäisen blogiyhteistyöni ja tämä juttu onkin toteutettu yhdessä Freskan kanssa. Tämä sopi minulle paremmin kuin hyvin, sillä nyt pääsemme taas yhteen lempiaiheistani eli siivoamiseen. Syysauringon piiloutuessa kerroin teille parhaimmat siivousniksini ja nyt kevätauringon loistaessa ne ovat todella tarpeen. Keittiön kaapit ovat taas räjähtäneet, samoin kuin vaatehuone ja sitten se aurinko, joka saa ihanan lempeästi kaiken mahdollisen pölyn esille. Tähän kaikkeen lisäpotkua tuo äidin tuleva vierailu, joka jo itsessään on pätevä syy kaiken kuuraamiseen. Äitini tuntuu olevan välillä vähän turhankin tarkka ja näkee tahroja sielläkin, mihin muut eivät edes tajuaisi katsoa. Niinpä siivotessani ajattelen kuin äiti ja hinkutan aivan kaiken. Siis kaiken. Onneksi olen samaa sukua, niin ehkä tämä jonkinlainen siivoushysteria on edes vähän periytynyt.


Vaatehuoneen järjestelyn ja ikkunoiden pesun hautasin vielä toistaiseksi ja siltikin sain kulumaan tämän 82 neliön siivoamiseen kaksi päivää. Tosin nyt ei ollutkaan kyse vain viikkosiivouksesta enkä myöskään tarkoituksella kiiruhtanut. Jaoin tehtävät päässäni kahdelle päivälle ja mielikuvituksen mustalla tussilla vedin aina yli, kun olin jotain saanut tehtyä. Sinua voi auttaa ihan konkreettinenkin lista, mutta itse luotan muistiini. Ja totuttuihin tapoihin. 

Jälleen kerran aseinani oli sitruuna, sooda ja tolu. Rakas luottotrioni. Aloitin eilen lakanoiden vaihdolla, pölyjen pyyhkimisellä, siinä sivussa kiillotin valokuvat ja vitriinin lasiovet hohtavan puhtaiksi, järjestelin keittiön kuiva-ainekaapit sekä pesin keittiön kaappien ovet. Aika monta sain siis jo pois listaltani. Tämän lisäksi päädyin pyyhkimään keittön seiniä ihmetellen, mihin kaikkialle kahvia onkaan voinut roiskua. Meillä on aina perussiistiä, tarkoittaen, että tavaroille on omat paikat, lattioilla ei pyöri roskia, astiat ja keittiö täyttävät kriteerini ja wc on raikas. Mutta siistissäkin kodissa on joskus vain mentävä pintaa syvemmälle, jotta kaikesta saa todella siistiä. Joskus vain on pyyhittävä seiniä ja lattialistan rakojakin.


Mielestäni kaikki mahdollinen kannattaa tehdä ennen lattioiden puhdistusta, sillä muuten jostain pöllähtää aina jokin iloinen pölypallero puhdasta lattiaa koristamaan. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin tehdä samat asiat moneen kertaan. Siksi sanon, älä imuroi vielä.

Imuroi vasta sitten kun et ole tekemässä mitään muuta. Kun kaikki muu kiiltää, keskity vasta sitten lattiaan. Itsekin jätin tarkoituksella viimeiselle päivälle helposti likaantuvat osiot, kuten wc:n, keittiön tasot, hellan, ja ne lattiat. Ensimmäisenä päivänä kun tuheeraa kaikki pienet kolot ja pinnat, jää seuraavaan rupeamaan vain isoja kokonaisuuksia. Kätevää, sanoisin.

Nyt täällä on niin puhdasta, ettei tee mieli tehdä edes leipää. Siitä voi syntyä murusia. Pidän siisteydestä ja juuri nyt täällä kotona on aivan ihanaa, mutta kuka tätä pitäisi yllä? Tai sitten täytyisi vain istua paikoillaan, hengittämättä ja syömättä. Kodin ylläpidossa on melkoinen homma, varsinkin jos on näin tarkka kuin minä. Aina ei jaksa, mutta kun sille päälle satun, niin yksikään nurkka ei jää huomiotta.

Olen jo ennen tätä blogiyhteistyötäkin joskus miettinyt sellaisia kotisiivouspalveluja. Voisihan se itsellekin olla kätevä vaikka ikkunanpesun koittaessa, ennen isoja juhlia tai muuton yhteydessä. Katso vaikka tuo Freskan kotisiivous Helsinki, joka tekee arkisiivousta tai vähän suurempaakin puunausta, ja antaa sinulle aikaa kaikkeen muuhun. 

Ja auttaa silloinkin kun et vain jaksa siivota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti