lauantai 1. huhtikuuta 2017

Homemade


Tämä viikonloppu on ollut täynnä juhlintaa. Mies täytti vuosia, joten eilen juhlimme kaveriporukalla ja tänään täytimme vatsamme anoppilan notkuvien pöytien äärellä. Synttärijuhliin piti tietenkin keksiä jotain erityistä ja päädyimme teemailtaan. Tykkäsin niin kovasti ystävänpäivästämme, joka punoutui italian ympärille, joten halusin lähteä uudestaankin teemailtaa järjestämään.

Olen vuosia etsinyt sellaisia retrohenkisiä ketsuppi- ja sinappipulloja. Tiedätkö sellaisia, joita aina vilahtelee elokuvissa kaikkien diner paikkojen pöydissä. Ne ovat mielestäni niin söpöjä, mutta etsintäni ei ole ikinä tuottanut tulosta. Tänä jouluna kuitenkin mies oli sellaiset pullot minulle löytänyt ja voi että, kuinka ihanat ne ovatkaan. Siitä se ajatus sitten lähti...



Joulusta asti olemme siis suunnitelleet hodari-iltaa, joka nyt sitten saikin vähän suuremman mittakaavan. Ajattelin, että siihen on hyvä yhdistää vähän synttäreiden viettoa ja muutenkin vain illanviettoa kaveriporukalla. Hodari-illtamme muuttuikin siis teemaillaksi ja teemana oli tottakai amerikka.

Teemajuhlat ovat mielestäni mukavia, sillä se pakottaa valitsemaan edes vähän tarjottavia asioita. Kun on jokin teema, auttaa se minua rajaamaan menua ja optimoimaan ne tärkeimmät. Esimerkiksi nyt kun oli teemana amerikka, en kuitenkaan tehnyt juustokakkua, vaikka se olisikin ollut perinteikäs ratkaisu. Niitä kuitenkin voi tehdä muulloinkin. Jätin pois myös monta muuta herkkua eli ehkä jossain vaiheessa on pakko järjestää amerikkaillan jatko-osa. 



Teema rajautui pääasiassa vain tarjottaviin, vaikka itselläni olikin mummun vanhat helmet kaulassa. Pitäähän kunnon amerikkalaisella kotirouvalla nyt helmet olla. Ruoan ja juoman ohella ostin tietysti myös hommaan sopivia tarjoiluastioita, kuten nuo suloiset pahvitörpöt ranskiksille. 

Ruokapuolelta löytyi siis hodaribaari ja pari makeaa piirakkaa. Palanpainikkeeksi oli itsetehtyä, raikasta lemonadea sekä amerikkalaista olutta. Ja taidettiin lemonadeen loppuillasta vähän tequilaakin lorauttaa. Hodaribaari oli kiva, sillä jokainen sai kasata juuri sellaisen annoksen kuin itse tahtoi ja syödä niin monta erilaista hodaria kuin vain mieli teki. Tämä idea saikin kovasti kannatusta ja tarjoilujen visuaalinen ilme keräsi kiitosta. 

Hodaribaarista löytyi sämpylöiden ja nakkien lisäksi nyhtöpossua, chilimajoneesia, pikkelöityä ja rapeaksi paahdettua sipulia, pekonimurua, juustoraastetta, sinappikurkkusalaattia sekä kotitekoista coleslawta. Ja tietenkin se sinappi ja ketsuppi.   





Jälkkäreistä en ehtinyt kuvia ottamaan, sillä panostin ennemmän hodaribaarin ja lemonaden kuvailuun. Kahvin kanssa kuitenki tarjoiltiin amerikan tyyliin piirakoita eli key lime pie ja apple pie. Limepiirakka oli yllärinumero, sillä mies pitää siitä kovasti ja teinkin siitä hänen mielikseen ekstrakirpeää eli kolminkertaistin limemehun määrän. Yllärinä se ei tosin kovin kauaa pysynyt, kun unohdin piirakan uuniin ja siinähän se sitten panikoidessa paljastui. No, onneksi piirakka ei kuitenkaan mennyt pilalle. 

Kaikkien näiden kaverina oli sitten sitä kotitekoista lemonadea, jota aina ne kaikki amerikkalaiset vaimot elokuvissa kuumina hellepäivinä tarjoilevat. Itse en pidä tuosta sitruunaisen kirpeästä juomasta, joten tein pienen satsin myös vadelmalimonadea. Limonade oli yllättävän helppo keittää, vaikka varmasti siihen löytyy vaikeampiakin keinoja. Itse tein kymmenelle hengelle eli viitisen litraa valmista juomaa ja siihen käytin 20 sitruunan mehun, 8 dl vettä ja 8 dl sokeria. Jos teet siis vain itsellesi, niin kuutisen sitruunaa riittänee perus mehukannulliseen. Sokeri ja vesi kiehautettiin niin, että sokeri suli ja jäähtyneeseen liemeen lisättiin sitruunan mehu. Tästä määrästä otin neljä desiä, johon sulatin vadelmia, soseutin ja siivilöin. 

Sitruunalimonadiin laitoin siis litran sitruunasiirappia yhtä 1,5 litraa vettä kohden. Vadelmaversio oli sen verran voimakkaamman makuista, että puoli litraa keittämääni makusiirappia riitti puoleentoista litraan vettä. Käytin hiilihapotettua lähdevettä, jotta sain juomaan vähän kupliakin mukaan. Koristelin juoman sitruunamelissalla sekä kivoilla paperipilleillä ja sateenvarjoilla. Tuitui. 


Ilta oli onnistunut, vieraat viihtyivät ja ruoka upposi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti