sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Pelottomat munkit




Huomenna alkaa toukokuu ja huh, miten nopeasti tämä kevät onkaan mennyt. Tai en tiedä voiko tätä sään puolesta kevääksi kutsua, kun välillä tuntuu, että kesä on ehkä peruttu tältä vuodelta. Toukokuulle ei ole paljon suunnitelmia, synttäreitä aion viettää vähän isommalla kaavalla, mutta siitä lisää sitten kun aika on kypsä. Toivon myös, että tilaamani vadelma saapuisi jo ovelleni ja voisin alkaa satoa odottamaan. 

Tänään kuitenkin on vappuaatto, joten keskitytään hetki olennaiseen. Meillä ei ollut mitään ihmeempiä vappusuunnitelmia tänä vuonna, paitsi vappupäivänä eli huomenna olisi tarkoitus mennä anopin kanssa vappubrunssille. Onneksi valittavissa oli myös kello 15 kattaus, ettei tarvitse ihan kukonlaulun aikaan herätä...

Tänään kyhäsin oman pienen vappubrunssin, jonka jälkeen paistelin vähän munkkeja. Siman onneksi muistin laittaa jo viime maanantaina tulemaan, niin se oli juuri sopivasti valmistunut täksi päiväksi. Loppupäivä meneekin sitten varmaan tv:n parissa, simalasi toisessa kädessä ja munkki toisessa.



Kaikki tällaiset perinnejutut on tehtävä aina äidin ohjeella, jotta ne maistuvat varmasti oikealta. Vääränlainen munkki tai sima voisi pilata koko jutun. Tykkään munkkirinkilöistä, että on reikä keskellä, mutta tuossa pasitaessa juuri pohdin, että olisipa kiva kokeilla joskus tehdä itse hillomunkkejakin. Siman ja munkkien helppous yllättää minut aina, ja sitä kuumaa öljyäkään on turha pelätä. Ylipäätään keittiössä ei kannata pelätä vaan ottaa se järki käteen ja toimia sen mukaisesti. Munkkienpaiston yhteydessäkin kun pidät kattilan kannen lähellä ja varot tiputtamasta öljyyn vettä, niin kaikki menee oikein hyvin. Pelko pois ja paistamaan! 

Äidin vappumunkit

2½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 muna
1 tl vanil.sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
7½ dl vehnäjauhoja
50 g voita

Tee taikina kuten pullataikina ja anna kohota rauhassa tunnin ajan. Leivo 20 pyöreää munkkia ja kohota. Kuumenna rypsiöljyä paksupohjaisessa kattilassa. Voit kokeilla onko öljy tarpeeksi lämmintä laittamalla sinne palan taikinaa. Jos se ruskistuu, voit paistaa munkit. Tee munkkeihin reikä etusormien avulla. Kieritä paistetut, lämpimät munkit sokerissa.


Jos munkit ovat helppoja niin sima se vasta helppoa onkin! Kaada 10 litran ämpäriin kilo fariinisokeria, desi siirappia ja litra kiehuvaa vettä. Sekoita niin, että sokeri sulaa. Lisää litra kylmää vettä ja sekoita joukkoon teelusikallinen kuivahiivaa. Laita vielä kuusi litraa kylmää vettä ja pari kolme sitruunaa viipailoituna. Anna olla ämpärissä vuorokausi, ja pullota seuraavana päivänä. Laita jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja haluamasi määrä rusinoita. Säilytä jääkaapissa, niin sima valmistuu noin viikossa. Muista avata pulloja joka päivä niin, että sima sihahtaa, etteivät pullot poksahda liiasta käymisestä. Sima on valmista kun se ei maistu hiivalle ja rusinat ovat pinnalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti