lauantai 7. toukokuuta 2022

AmarettiMeidän piti mennä tänään anopille viettämään äitienpäivää, mutta se peruuntuikin yllättäen sairastumisen vuoksi. Ajatuksenani oli leipoa äitienpäivän kahvipöytään italialaisia herkkuja eli amarettikeksejä ja kuohkean täyteläinen torta paradiso. Keksit ehdin jo leipasta, mutta kakku jäi nyt kokeiltavaksi johonkin toiseen tilaisuuteen.

Näin talvella kun italialaisia amarettikeksejä leivottiin Strömsössä, ja ne innostivat helppoudellaan. Lisäksi ne ovat myös luontaisesti gluteenittomia, sillä niihin tulee vain mantelijauhoa, munan valkuaista, leivinjauhetta sekä sokeria. Amaretti on mantelikeksi, joka on päältä rapea js sisältä tahmean pehmeä. Se on kuulemma täydellinen pari vastapaahdetun kahvin kanssa ja siinähän on hyvä lahjaidea äidille - pussi kahvipapuja sekä rasiallinen itse tehtyjä keksejä. Keksit voi halutessaan koristella kokonaisella mantelilla, mutta itse henkilökohtaisesti en pidä siitä, jos kekseissä on jokin kova asia, kuten kokonainen manteli tai pähkinä, joten jätin ne pois.

Alotin leipomisurakan kovin itsevarmasti, mutta mantelijauhoja punnitessa totesin, että niitä on liian vähän. Homma jäi 80 grammaa vajaaksi, mutta en halunnut jättää leipomista kesken, vaan korvasin loput jauhoista gluteenittomalla jauhoseoksella. Tästä syystä lisäsin taikinaan myös pari tippaa karvasmanteliöljyä, sillä pelkäsin, ettei mantelin maku tule muutoin kunnolla esiin. Aika herkullisia tuli, vaikka itse sanonkin.


Amarettikeksit

2 munan valkuaista
200 g mantelijauhetta
200 g sokeria
1 tl leivinjauhetta
(¼ tl karvasmanteliöljyä)
pinnalle tomusokeria

(pieni pussi kokonaisia kuorellisia manteleita)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja kääntele ne valkuaisvaahtoon. Lisää karvasmanteliöljy. Pyöritä taikina pitkäksi pötköksi tomusokeroidulla alustalla ja jaa se 25–30 palaan. Pyörittele paloista pieniä palloja ja kieritä niitä hennosti tomusokerissa. Paina jokaiseen palloon peukalolla kolo niin, että keksit litistyy hieman. Siivilöi pinnalle lopuksi tomusokeria ja lisää halutessasi ne kokonaiset mantelit. Paista keksejä 175 asteessa noin 12 minuuttia.


4 kommenttia:

  1. Näitä voisi kokeilla tehdä itsekin, kiitos reseptistä. :)

    VastaaPoista
  2. Vau nyt on niin yksinkertainen resepti että luulisi onnistuvan! Näyttää herkullisilta :)

    VastaaPoista
  3. Mullakin toiveissa taas leipoa jotain kivaa! Saa nähä mitä keksin 💚

    VastaaPoista