sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Kouluruokaa kotikeittiössä


Olen ehkä ainut ihminen, joka kaipaa kouluruokaa, sillä aina tuntuu, että ihmiset vain moittivat sitä. Itse kuitenkin olen kaivannut yhtä tiettyä kanapastaa ja viimein mies onnistui selvittämään siihen reseptin. 

Olen kokeillut vuosien aikana tehdä vaikka minkälaista curryista kanapastaa, mutta siitä puuttui se tuttu maku. Näiden vuosien ajan en tiennyt, että se ei ollutkaan mikä tahansa pasta, vaan Palermon pastaa. Tällä ei varmasti ole mitään tekemistä Palermon tai edes koko Italian kanssa, mutta tämä on se kouluruoka! 

Palermon pasta on siis pastaa ja kanaa, mutta siihen joukkoon tehdään sellainen kastike. Mausteina käytetään currya, rakuunaa sekä mozzarellajuustoraastetta. Ainut oikea pasta olisi sellainen korvapasta eli cappelli, mutten ole löytänyt sitä gluteenittomana, niin teen ihan makaronista. Laitan ehkä myös vähän reilummalla kädellä mausteita kuin koulussa, mutta veikkaan, että se kastike on se maun ja koostumuksen salaisuus.

Kanaviillokki kuului myös kouluruokasuosikkeihin sekä puuropäivät, jolloin oli ihanaa limppua. Oletko sinä kaivannut mitään kouluruokaa vai olivatko ne aina inhokkeja? 


Palermon pastaa

400 g broileria ja pastaa saman verran
1 sipuli
170 g mozzarellajuustoraastetta
1 tl kuivattua rakuunaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl curryjauhetta
1 rkl hunajaa
8 dl kanalientä
2 dl kermaa
suurustetta (maizena tai vehnäjauho)

Paista sipuli ja broilerit, ja mausta ne hyvin. Esikeitä pastaa hetki, gluteenitonta vähemmän kuin tavallista. Valmista kastike. Jos teet vehnäjauholla, niin kuumenna voi kattilassa ja lisää jauhot. Paista noin minuutti sekoitellen. Lisää kanaliemi vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Lisää kerma, hunaja ja mausteet. 

Jos teet maizenalla, niin kuumenna kanaliemi, kerma, mausteet ja hunaja. Lisää joukkoon osanestesuuruksena maizenaa ja kiehauta. Sekoita broileri, pasta sekä juustoraaste uunivuoassa ja kaada kastike päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

5 kommenttia:

  1. Maukkaan kuuloinen ohje! Ja sama täällä: minäkin muistelen kaiholla muutamaa kouluruokaa. Turhaan parjataan.

    VastaaPoista
  2. Tuntuu, että aika monet aikamatkustaa kouluruokailuun nykyään. Se on aivan mahtavaa. Oma kouluruokaherkku oli aikanaan pinaattikeitto.

    VastaaPoista
  3. Ai että kyllä kaipaan kouluruokaa! Yksi syy miksi oli ihanaa olla syksy koulussa töissä ja ruoka olikin just niin hyvä mitä muistin 🤩 paitsi makaronilaatikko, täällä ei ollut enää perinteistä makaronilaatikkoa ollenkaan vaan jauheliha-makaronivuoka eli munamaito on korvattu lihaliemellä, ihan vetinen ruoka 😂 ja yllätyin kun Jyväskylässä pinaattilettujen kanssa oli aina kinkku-makaronisalaatti ja täällä onkin perunamuusi 😄 kiitos reseptistä, nappasin talteen 😊
    Petra - Sängyn alla
    www.sangynalla.fi

    VastaaPoista
  4. Taitavat kouluruuatkin muuttuneen aika paljon viimeksi kuluneina vuosikymmeninä, sillä en todellakaan kaipaa 60-luvun kesäkeittoja tai tillilihoja :-) - tämä toki voisi olla ihan syötävääkin!

    VastaaPoista
  5. Minäkin olen kaivannut koulun lasagnea (joka oli ihanan löysää tavaraa) ja sitruunaisia kalaleikkeitä. Ja ehkä myös pinaattilettuja italiansalaatin kanssa. :)

    VastaaPoista