sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Ruby Beauty
Tuleva vadelman kasvattaja tässä hei! Tai sitten ei, aika näyttä kuinka käy. Melko kauan sitä sai odotella, mutta tällä viikolla se viimein saapui. Ruby Beauty nimittäin löysi tiensä kotiin, ja nyt vain enää toivotaan ja odotellaan satoa. Ja kyllähän sitä tulee, sillä tämä ei ole mikä tahansa puutarhavadelma, vaan minun ikioma kasvattini, ihana ja rehevä parvekevadelmani.

Mukana tuli tilaajalahjana kookos istutusmultaa, joka olikin aivan uusi tuttavuus. Se oli tiivisti pakattu pienen pieneen pakettiin, mistä kuitenkin sai lopulta pikku pussillisen ihka oikeaa multaa. Pussiin vain lisättiin 3,5 desilitraa vettä ja annettiin olla viitisen minuuttia. Multa turposi itsekseen, jonka jälkeen se möyhittiin ilmavaksi mullaksi. Tämän kookosmullan pitäisi olla erityisen hyvää juuri taimille, sillä se sisältää hurjasti ravinteita - jopa 2-3 viikoksi. Aika kätevää, sanoisin!

Istutin taimen isompaan ruukkuun ja asetin parvekkeelle aurinkoiseen paikkaan. Kookosmultaa ei riittänyt koko ruukulliseen, niin ympyröin lähinnä taimen juuriston sillä ja laitoin sitä myös pinnalle. Ehkä näin vadelma saa kuitenkin hyödynnettyä kookosmullan ravinteita, vaikka pohjalla onkin vain ihan tavallista multaa. Toivotaan myös, että vältymme tuholaisilta. Ne ovat ilmeisesti vadelmassa melko yleisiä, varsinkin näin parvekekasvatuksessa, jossa ilma seisoo enemmän paikoillaan. Laitan kuitenkin kaikki sormet ja varpaat ristiin, ettei sellaisia saada riesaksi tai jos saadaankin, niin päästäisiin niistä myös eroon.

Myös muut kevätkylvöissä istutetut kaverit kasvavat jo terhakkaasti parvekkeella. Lehtikaali ja yrtit selvisivät parhaiten ja salaateistakin varmaan jotain satoa saadaan, mutta kurkku aiheutti hieman harmaita hiuksia. Vähän nimittäin harmittaa, että viidestä kurkun taimesta vain yksi on selviytynyt näihin päiviin asti. Sitä suojellaankin nyt sitten kaikelta pahalta ja hoivataan niin hyvin kuin pystytään. Katsotaan mitä tulee, saadaanko yhden yhtä vadelmaa tai kurkkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti