tiistai 29. kesäkuuta 2021

DIY huonetuoksu


Sain parvekkeelta jo ensimmäisen erän laventelin kukintoja kuivattavaksi. Levitän kukinnot yleensä vain tasaiselle alustalle ja annan kuivua huoneilmassa noin viikon, eli aika helppo homma. Olen aiempina vuosina tehnyt laventelituoksupusseja liinavaatekaappiin sekä laventelisokeria, vaan nytpä halusin tehdä jotain uutta.

Laventeli on tänä vuonna menestenyt parvekkeella poikkeuksellisen hyvin. Yhden erän kukintoja olen jo kerännyt talteen ja sieltä niitä uusia on kokoajan tulossa. Olen käyttänyt kuivattamiani laventeleita myös jalkakylpyihin, mutta viime aikoina olen kaivannut sellaista huonetuoksua. Etenkin näillä helteillä lakanoihin olisi iltaisin kiva suihkia jotakin rauhoittavaa tai kylpyhuoneeseen jotain raikastavaa. Kysyin jälleen kerran vinkkiä rakkaalta yrttivelholtani ja sain kuin sainkin apuja.

Hän neuvoi yksinkertaisen tien valmistukseen - tarvitaan vain kirkasta viinaa ja yrttejä, eli tässä tapauksessa vodkaa ja laventelia. Murskasin kuivattamiani kukintoja hieman morttelissa, jotta eteeriset öljyt vapautuisivat kunnolla. Laventelia oli noin parin desin verran, plus muutama tuore kukinto, jotka olivat jo ehtineet avautua parvekkeella. Laitoin tuoreet ja kuivatut laventelit tiiviiseen pulloon, ja kaadoin päälle pari desiä 40% vodkaa. Seoksen annetaan olla huoneenlämmössä 1-4 viikkoa, ja sitä pitää joka päivä sekoittaa käännellen. Purkkia ei kannata pitää suorassa auringonvalossa.

Minua jännittää tuleeko tästä sellaista kuin ajattelin, vai tuoksuuko lakanat vain viinalle. Luotan kuitenkin reseptiin ja sen antajaan, joten pakko tästä on tulla jotakin! Kerron tulokset, kun seos on muhinut tarpeeksi, mutta nyt vain odottelen ja ihastelen seoksen kauneutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti