torstai 24. helmikuuta 2022

Tämän vuoden pulla



Laskiainen lähestyy ja on aika julkaista tämän vuoden pulla. Olen yrittänyt aina kehittää vähän erilaisia, kun perinteisen laskiaispullan tekeminen alkoi tympiä. On tullut tehtyä laskiaispullia pitkosta ja puhvelit eli pullavohvelit. Tällä kertaa uuniin päätyi jättipulla.

Suunnittelin jättipullaa jo viime vuonna, mutta silloin päädyin kuitenkin puhveleihin. Mielessäni pyöri yksi suuri pulla, josta leikataan paloja, kuten kakusta. Näin tässä paljon potentiaalia, mutta  myös vaaratilanteita, eikä asia ratkennut kuin kokeilemalla.

Käytin tähän kaksi pakettia Fazerin gluteenitonta pullataikinaa. Ensin ajattelin tehdä vain yhden ison pyöreän pullan, mutta viime metreillä päädyin eri ratkaisuun. Leikkasin molemmat paketit kuuteen osaan, pyörittelin palloiksi ja asettelin irtopohjavuokaan niin monta palloa kuin mahtui. Annoin jättipullan kohota 30 minuuttia, jonka jälkeen voitelin pinnan munalla ja koristeeksi ripottelin tietysti raesokeria. Paistoin pullaa 175 asteessa n. puoli tuntia.

Itse paistoin pullaa ehkä tovin liian pitkään, sillä minulle oli jäänyt trauma kerran leipomastani bostonpullasta. Halusin siis varmistaa, että tämä on taatusti keskeltäkin kypsä, mutta ehkä 5-10 minuuttia vähemmän varmistusta olisi riittänyt. Onneksi se ei kuitenkaan mennyt pilalle, vaan kuivui vain vähän liikaa minun makuuni.

Annoin pullan jäähtyä seuraavaan päivään ennen kuin leikkasin sen halki. Täytteeksi tuli perinteisesti kermavaahtoa ja hilloa, ja olin varma, että kerma tursuaa ulos kun asetan kannen päälle. Yllätyksekseni se kuitenkin pysyi sisällä ja siitä tuli mielestäni ihan huikean nätti! 


4 kommenttia:

  1. Näppärä keksintö! Vähän alkoi tekemään mieli pullaa, minun ei ole tarvinnut kahteentoista vuoteen pullaa leipoa, kun ensimmäiset onnistuivat silloin niin hyvin xD pitääkin tutustua valmistaikinoihin jos löytyisi munaton ja maidoton versio helposti myös meidän perheen allergikolle :)

    http://www.sangynalla.fi

    VastaaPoista
  2. Hauska, näyttävä ja taatusti herkullinen laskiaiskakku! Hillolla tai marsipaanilla.

    VastaaPoista
  3. Wautsi mikä pulla! Itse olen aina leiponut perinteisiä pieniä laskiaispullia, mutta tuohon olisi kahvipöydässä kiva!

    VastaaPoista
  4. Näppärä keksintö :) Itse teen samalla ajatuksella donitsikakun :)

    VastaaPoista