maanantai 12. joulukuuta 2022

Äidin kakku ja tyttären kastike

Taatelikakku on jouluisin aivan parasta ja äidin resepti on myös oma luottoreseptini. Mutta eikös se ole niin, että seuraava sukupolvi tekee kaiken aina vähän eri tavalla, joten tällä kertaa halusin viedä taatelikakun askeleen verran eteenpäin. 

Tein taikinan aivan tavallisesti, mutta lisäsin lopuksi siihen 1 desin makeaa sherryä. Uunista tullessaan kakku tuoksui huumaavalle ja olihan siitä heti maistettava pala. Siis aivan järkyttävän hyvää! En tiennyt, että taateli ja sherry sopisi näin hyvin yhteen. Maistoin toisen siivun parin tunnin päästä, kun kakku oli kunnolla jäähtynyt, ja hämmästyin - sherryn maku oli poissa. En ymmärrä mitä tapahtui, mutta jäljellä oli vain tavallinen taatelikakku. 

Yritin hetken katsoa telkkaria ja touhuilla muuta, mutta asia jäi vaivaamaan. Halusin sherryn maun takaisin. Yhtäkkiä päässäni välähti ajatus kastikkeesta, ja jo hetkeä myöhemmin se oli valmis. Eli taatelikakkua sherry-taatelikastikkeella - siinä tämän joulun hitti. Tämä on hyvä ja helppo lahjaideakin, kun laitat kastikkeen nättiin purkkiin, sillä tämä kastike sopii hyvin esimerkiksi myös juustotarjottimelle. 


Äidin taatelikakku

1 pkt taatelia (n. 200-250 g)
2 dl vettä
200 g margariinia
2 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
2 tl soodaa
3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmi)

Paloittele taatelit ja keitä veden kanssa kunnes ne on pehmenneet. Lisää joukkoon margariini ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri, lisää joukkoon kerma sekä keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Lisää lopuksi jäähtynyt taateliseos ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista n. 50 minuuttia 175 asteessa. 

Tyttären taateli-sherrykastike

12 kpl taateleita
1 dl vettä
1 dl kermaa
3/4 dl (makeaa) sherryä

Pilko taatelit kattilaan kerman sekä veden kanssa, ja keittele miedolla lämmöllä pehmeäksi. Survo sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää sherry, kun kastike on jäähtynyt, ettei alkoholi haihdu pois. Kaada puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä viileässä. Alkoholi saa kastikkeen säilymään pidempään, n. 2 viikkoa jääkaapissa.

4 kommenttia:

  1. En ole koskaan syönyt taatelikakkua, taateleita kyllä ;) -byelinpo

    VastaaPoista
  2. Taatelikakku on kyllä parhaimmillaan kivan mehevää!

    VastaaPoista
  3. Oma äitini rakastaa taateleita ja syö niitä ihan kaikissa muodoissaan. Taatelikakku on hänen yksi herkuistaan. Itse en niin välitä. Tuo kastike on mielenkiintoinen.

    VastaaPoista