perjantai 9. joulukuuta 2022

Chili

Tein edellisellä viikolla peräti kolmea uutta ruokaa! Kokeilin mm. pekoni-sienipastaa, mikä olikin aivan taivaallista, enkä voi ymmärtää, että miten en ole sitä aiemmin kokeillut.

Toinen täysin uusi tuttavuus oli amerikkalainen chilipata tai vain tuttavallisemmin chili. Ystäväni kertoi tästä, ja ihastuin ajatukseen oitis. Chili on lämmittävän tulinen, mutta samalla jotenkin niin lempeä, eli juuri sopiva pakkaspäivän lohturuoka.

Tämä on siitä omituinen ruoka, että lisukkeena toimii maissisilastut eli nachot eikä esimerkiksi riisi. Tästä olin aluksi todella epäileväinen, sillä olen niin tottunut siihen, että lautaselta löytyy aina perunaa, pastaa ta riisiä. Kyllä tätä voisi syödä myös riisinkin kanssa, mutta halusin autenttisen kokemuksen, ja hitto - sehän toimi! En kertaakaan syödessäni kaivannut mitään nachojen tilalle.

Chili on alunperin kotoisin Etelä-Amerikasta, ja ohjeita löytyy varmasti yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Tämä on ilmeisesti Texasin mexicolaisten perinneruoka työväenluokan keskuudessa, ja yritin kehitellä resepteistä toimivan kokonaisuuden ottamalla vaikutteita monesta eri ohjeesta. Päädyin myös ensimmäistä kertaa laittamaan kaakaota suolaiseen ruokaan, mutta eipä se sieltä paljoa maistunut, vaan ennemminkin toi pataan vain sellaista syvempää väriä. Kahvia olisi voinut myös laittaa, mutta se kuulosti jo vähän liian jännittävältä.

Tällaisia uusia ruokia on aina vaikea tehdä, joita ei ole ikinä ennen tullut maistettua. Mistä sitä sitten tietää miltä sen kuuluisi maistua? Yritin vain tehdä siitä hyvää, ja välttelin sitä, ettei se tomaattimurskan vuoksi maistuisi ihan pastakastikkeelle tai chili con carnelle. Ja voin kertoa, tämä oli hyvää! Annoksen päälle raastettua cheddaria ja sitten vai kauhotaan nachoilla suuhun. Voi pojat.


Amerikkalainen chili

500 g naudan jauhelihaa

400 g tölkki papuja

2 tlk tomaattimurskaa

1 sipuli

5-7 valkosipulinkynttä

1 tuore jalapeno

1 tlk maissia

2 tuoretta paprikaa (eri värejä)

1-2 rkl tomaattipyrettä

3 rkl lihafondia

2 tl jauhettua paprikaa

2 tl jauhettua korianteria

1 tl kurkumaa

mustapippuria

2 rkl balsamicoa

2 limeä

2 tl kuminan siemeniä

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Pilko sipulit, jalopeno ja muut vihannekset. Kuullota padan pohjalla oliiviöljyssä. Jauha kuminan siemenet ja laita kaikki mausteet myös öljyyn paahtumaan. Tyhjennä pata ja ruskista seuraavaksi jauheliha. Kun se on valmis, lisää paistetut spulit ja muut takaisin, lisäksi maissit, tomaattimurska, pyre, kaakaojauhe, fondi sekä huuhdellut pavut. Anna padan hautua miedolla hellalla kannen alla useamman tunnin ajan. Lisää lopuksi limemehu, ja maistele. Voit lisätä tulisuutta laittamalla enemmän jalopenoa. Syö cheddar-raasteen sekä maissilastujen kera.

4 kommenttia:

  1. Näyttää hyvälle tuo Amerikkalainen chili! Onnistusikohan ilman kuminaa ja korianteria (eivät ole mun suosikki mausteita). -byelinpo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu varmasti, muttei nuo sieltä maistu läpi. Jauhettu korianteri ei maistu samalle kuin tuore, en itsekään pidä korianterista yrttinä :)

      Poista
  2. Tämä kuulostaa todella hyvältä! Täytyy kokeilla itsekin!

    VastaaPoista
  3. Chili on ihan paras juttu talvisin. Lämmittää mukavasti ja antaa kivan maun ruokaan kuin ruokaan.

    VastaaPoista