maanantai 19. joulukuuta 2016

All time favourites


Joulupöydässä pitää tietysti olla myös makeita herkkuja. Kun kinkku ja laatikot on popsittu, alkaa kahvihammasta kolottaa ja eihän kahvia voi ilman leivonnaisia nauttia. Pullan, kuivakakkujen, piparien ja torttujen lisäksi on hyvä varautua vielä kunnon suklaaähkyyn. Siinä auttaa tietenkin konvehtirasia, mutta samaan tilaan voi itsensä saattaa muinkin keinoin. Hyviä esimerkkejä ovat tässä esittelemäni kaikkien aikojen suosikit - kermaliköörijälkkäri ja taatelisuklaat! 

Tämän jälkkärin olisi alkuperäisen ohjeen mukaan tarkoitus pysyä pieninä palloina, mutta massa on aina niin löysää, että itse jätän sen suosiolla vuokaan. Siitä voi jokainen sitten annostella omalle asetilleen mieluisan annoksen. 

Kermaliköörijälkkäri on todella helppo valmistaa ja sitä on kiva viedä vaikkapa tuliaisiksi. Tarvitset desin kuumennettua kuohukermaa, johon sulatetaan levyllinen tummaa suklaata. Joukkoon sekoitetaan vielä desin verran kermalikööriä (esim. Baileys) ja 50 gramman edestä mantelirouhetta tai rouhittuja pähkinöitä. Seos kaadetaan tarjoiluvuokaan ja annetaan jäähtyä seuraavaan päivään. Ja voihan tämän halutessaan tehdä valmiiksi myös pieniin annoskulhoihin. 
Suklaataatelitkaan eivät liiemmin vie aikaasi ja nekin sopivat oikein mainiosti lahjakassiin. Sulatat vain mikrossa tai vesihauteessa tummaa suklaata ja pyörittelet siellä kivettömiä taateleita, aprikooseja tai muita kuivahedelmiä. Aseta valmiit hedelmät jollekin laakealle alustalle ja jäähdytä niin, että suklaa kovettuu. Sen jälkeen voit tehdä valko- tai maitosuklaalla raitoja, jonka jälkeen ne pitää vielä jäähdyttää. 

Itse laitan taatelit uunipellille leivinpaperin päälle ja näin talvella jäähdytän ne parvekkeella. Pakastinkin käy, mutta ne eivät saa koskettaa toisia ennenkuin suklaa on kovettunut. Muuten pinnasta tulee epätasainen ja ruma. Joskus uitan ne kovettumisen jälkeen vielä uudestaan tummassa suklaassa, mutta nyt siihen ei ollut aikaa eikä suklaata. Taatelit kannattaa säilyttää viileässä, vaikka yleensä näitä ei liiemmin tarvitse säilytellä. Taitaa olla tontut asialla...

1 kommentti: