perjantai 16. joulukuuta 2016

Ruokaisa perinne



Vaikka joulua viettäisi joka vuosi eri ihmisten kanssa, on pidettävä kiinni ruokaperinteistä. Olen jo vuosikausia tehnyt samoja leivonnaisia aina jouluisin, niin kuin äitinikin. Kun jotain tiettyä leipoo vain jouluksi, maistuu se jotenkin paremmalle ja arvokkaammalle.

Tässä viime päivien aikana olen saanut maailman parhaan joulusinapin purkkeihin, leivottua herkullista joululeipää ja pikkuleipiä. Tein myös toisen annoksen piparitaikinaa leivottavaksi, mutta oma jouluni kaipaa myös toisenlaisia pikkuleipiä. Joulupukin peukalonjäljet ovat muisto lapsuudestani ja ne kuuluvat kahvipöytään yhtä lailla kuin taatelikakku ja kanelipullatkin.

Leipäperinteen puolestaan aloitin jokunen vuosi sitten, kun halusin tehdä ihmisille lahjaksi jotakin hyvää. Tämä kyseinen leipä on helppo valmistaa, ja kaikki tykkäävät tästä. Saaristolaislimpun salaisuus piilee kaljamaltaan pehmeässä aromissa ja aivan tolkuttomassa määrässä siirappia. Lisäksi ohje on helppo tuplata tai triplata, sillä yksinkertaisesta ohjeesta tulee vain kaksi pientä tai yksi iso leipä. Ja nehän ei riitä alkuunkaan.


Leipään tarvitset puoli litraa kädenlämpöistä piimää, johon sekoitetaan 35 grammaa tuorehiivaa. Sitten joukkoon vain sekoitetaan loput ainekset eli puoli ruokalusikallista suolaa, viisi desiä vehnäjauhoja ja puolitoista desiä siirappia, ruisjauhoja, kaljamallasta sekä kauraleseitä. Kuinka helppoa! 

Taikinan annetaan nousta tunnin verran, jonka jälkeen jaetaan se kahteen litran vetoiseen leipävuokaan. Leipiä paistetaan 45 minuuttia 175 asteessa, mutta puolen tunnin kohdalla niitä valellaan siirappi-vesi seoksella. Leivät pitää rei'ittää ensin vaikkapa haarukalla ja siirappi kannattaa sekoittaa kuumaan veteen, niin se liukenee paremmin. Sitten vain voidellaan leivät ja paistetaan vielä 15 minuuttia. Tämä on kerrassaan parasta kinkun tai graavilohen kanssa! 




Ja toinen jouluherkkuni on siis nämä ihanaiset pikkuleivät - joulupukin peukalonjäljet. Peukalonjälkiä näistä tekee se, että suklaaseen kuuluisi upottaa vielä pekaanipähkinä, joka yrittää kai matkia niitä peukalon juonteita. Tässä aikojen saatossa on tullut muutettua ohjetta omanlaisekseni, saavuttaakseni sen täydellisen peukalonjäljen. Olen siis lisännyt taikinaan manteli- ja suklaarouhetta sekä appelsiinimehua, ja puolestaan vähentänyt kaurahiutaleiden määrää desillä. Jos siis haluat tehdä aitoja alkuperäisiä, jätä appelsiini, mantelit ja suklaa pois, ja lisää hieman hiutaleita. Niin ja paina suklaakuoppaan se hemmetin pähkinä. 

Joulupukin peukalonjäljet (n. 30kpl)

250 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
2 tl vaniliinisokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
  ½ tl soodaa
½ tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelirouhetta
puolikas taloussuklaa rouhittuna
1 appelsiinin mehu

Koristeluun:

taloussuklaata

Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon. Ota kahdella lusikalla taikinamöykkyjä leivinpaperin päälle, litistä keksejä hieman ja paina keskelle pikkulusikalla syvä kuoppa. Paista 225 asteessa n. 10-12 min. Sulata suklaa ja lusikoi se jäähtyneen pikkuleivän monttuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti