Vaikka
joulua viettäisi joka vuosi eri ihmisten kanssa, on pidettävä
kiinni ruokaperinteistä. Olen jo vuosikausia tehnyt samoja
leivonnaisia aina jouluisin, niin kuin äitinikin. Kun jotain tiettyä
leipoo vain jouluksi, maistuu se jotenkin paremmalle ja
arvokkaammalle.
Tässä
viime päivien aikana olen saanut maailman parhaan joulusinapin purkkeihin, leivottua herkullista joululeipää ja pikkuleipiä. Tein
myös toisen annoksen piparitaikinaa leivottavaksi, mutta oma jouluni
kaipaa myös toisenlaisia pikkuleipiä. Joulupukin peukalonjäljet
ovat muisto lapsuudestani ja ne kuuluvat kahvipöytään yhtä lailla
kuin taatelikakku ja kanelipullatkin.
Leipään tarvitset puoli litraa kädenlämpöistä piimää, johon sekoitetaan 35 grammaa tuorehiivaa. Sitten joukkoon vain sekoitetaan loput ainekset eli puoli ruokalusikallista suolaa, viisi desiä vehnäjauhoja ja puolitoista desiä siirappia, ruisjauhoja, kaljamallasta sekä kauraleseitä. Kuinka helppoa!
Taikinan annetaan nousta tunnin verran, jonka jälkeen jaetaan se kahteen litran vetoiseen leipävuokaan. Leipiä paistetaan 45 minuuttia 175 asteessa, mutta puolen tunnin kohdalla niitä valellaan siirappi-vesi seoksella. Leivät pitää rei'ittää ensin vaikkapa haarukalla ja siirappi kannattaa sekoittaa kuumaan veteen, niin se liukenee paremmin. Sitten vain voidellaan leivät ja paistetaan vielä 15 minuuttia. Tämä on kerrassaan parasta kinkun tai graavilohen kanssa!
Ja toinen jouluherkkuni on siis nämä ihanaiset pikkuleivät - joulupukin peukalonjäljet. Peukalonjälkiä näistä tekee se, että suklaaseen kuuluisi upottaa vielä pekaanipähkinä, joka yrittää kai matkia niitä peukalon juonteita. Tässä aikojen saatossa on tullut muutettua ohjetta omanlaisekseni, saavuttaakseni sen täydellisen peukalonjäljen. Olen siis lisännyt taikinaan manteli- ja suklaarouhetta sekä appelsiinimehua, ja puolestaan vähentänyt kaurahiutaleiden määrää desillä. Jos siis haluat tehdä aitoja alkuperäisiä, jätä appelsiini, mantelit ja suklaa pois, ja lisää hieman hiutaleita. Niin ja paina suklaakuoppaan se hemmetin pähkinä.
Joulupukin peukalonjäljet (n. 30kpl)
250 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
2 tl vaniliinisokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
½ tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelirouhetta
puolikas taloussuklaa rouhittuna
1 appelsiinin mehu
Koristeluun:
taloussuklaata
Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon. Ota kahdella lusikalla taikinamöykkyjä leivinpaperin päälle, litistä keksejä hieman ja paina keskelle pikkulusikalla syvä kuoppa. Paista 225 asteessa n. 10-12 min. Sulata suklaa ja lusikoi se jäähtyneen pikkuleivän monttuun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti