torstai 8. joulukuuta 2016

Lantun korvikeLapsesta asti omia joulusuosikkejani on ollut lanttulaatikko ja sinappisilakka. Kunhan niitä löytyi, oli joulu pelastettu. Nyt yritän pelastaa sen muilla keinoin, sillä en enää voi syödä lanttua. Olin viime joulun todella kipeä sappikivien vuoksi ja vasta maaliskuisella lääkärikäynnillä minulle selvisi, että lanttulaatikko on ehdottoman kielletty. Yhtäkkiä pääni päälle syttyi lamppu - siksi viime joulu oli niin kamala. 

Nyt siis yritän korvata lantun bataatilla. Tein sen hyvin samalla kaavalla ja samoilla mausteilla, ja ainakin maisteluvaiheessa se oli ihan hyvää. Eihän se lanttua korvaa, mutta tähän on tyydyttävä. 

Käytin Maku -lehden ohjetta, jota vain vähän suurensin. En jaksanut punnita bataatteja, mutta oli siinä ainakin 1,5 kiloa eli kolme reippaan kokoista möhkälettä. Bataatit kuorittiin, pilkottiin, ja keitettiin kypsiksi. Keitinveteen kannattaa laittaa suolaa. Siivilöi bataatit ja laita ne isoon kulhoon. Lisää mukaan mukavan kokoinen lohkare eli noin 50 grammaa voita ja survo sauvasekoittimella tasaiseksi. 

Mukaan lisätään vielä 3 desiä kermaa, 1 desin verran korppujauhoja, puolisen desiä siirappia, teelusikallinen suolaa sekä läjäpäin mausteita. Neilikkaa, kardemummaa, jauhettua inkivääriä, muskottipähkinää ja valkopippuria. Muskotin ja valkopippurin kanssa kannattaa olla varovainen, muita voi laittaa oman mieltymyksen mukaan puolesta teelusikallisesta kahteen teelusikkaan. Itse laitoin eniten kardemummaa ja inkivääriä. Tässä kohtaa sekoitin massan sauvasekoittimella tasaiseksi ja maistoin, ennen kuin lisäsin kaksi munaa. 

Tästä määrästä sain kolme keskikokoista foliovuokaa. Kuorrutin laatikot korppujauholla, tein pintakuvion lusikalla ja laitoin pinnalle vielä muutaman voinokareen. Paistoin laatikoita 175 asteessa 40 minuuttia, eli jätin ne puolikypsiksi, sillä aion kypsentää niitä vielä aattona. Silloin pinnasta tulee myös toivottavasti hieman paistuneempi. Jos haluat kypsyttää ne heti, paista noin tunnin ajan. 

Bataattilaatikot ovat nyt pakastimessa, vielä pitäisi ottaa selvää kuinka se imelletty perunalaatikko oikein tehdään. Kun olen monelta taholta kuullut, että se voi olla hieman hankalaa... Otan kuitenkin haasteen vastaan ja aion selättää sen!

1 kommentti:

 1. Varma tapa.

  1. Kuori ja paloittele perunat. Keitä niukassa vesimäärässä ja soseuta suoraan veteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä niin että soseesta tulee puuromaista. Vesi on myös tärkeä imeltymisen edistäjä. Jäähdytä sose huolellisesti 77 asteiseksi.

  2. Sekoita jauho 77 asteiseksi jäähdytettyyn soseen. Reilu kukkupää ruokalusikallineen kiloon perunoita.

  3. Laita sose imeltymään 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 3-5 tuntia. Imeltymistä voi jatkaa muutaman tunnin. Imeltymistä voi seurata maistamalla.

  4. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ja suola sekä maitoa niin että soseesta tulee sakea puuromainen velli. Sose laitetaan voideltuun vuokaan. Pinnalle muutama nokare voita. Pinnalle voi ripotella myös korppujauhoa.

  5. Paistetaan 140-170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Kun paistaminen aloitetaan 170 asteessa ja pinta saa väriä ja sose alkaa kuplia, niin lämmön voi alentaa 140 asteeseen ja kupliminen lähes loppuu.

  VastaaPoista