lauantai 26. joulukuuta 2020

Joulun ruoat

 

Mietimme miehen kanssa jo hyvissä ajoin ennen joulua, että laitetaan tänä vuonna vain ne parhaimmat ruoat. Otin kynän ja paperia esille ja aloimme tehdä listaa; kumpikin sanoi vuorotellen jotain, mikä kuuluu ehdottomasti joulupöytään. Ja kas lopulta oli kaikki jouluruoat lueteltu, joten ei tästä ollut paljon apua! Emme siis lähteneeet karsimaan vaan ehkä ennemminkin päinvastoin; toimme pöytään jotain uutta kuten lipeäkalan. Jaoimme ruokia eri päiville, kun ei kaikkea jaksa kerralla ja myös sen takia, että minulla on tapana kyllästä. Syön mielelläni pari päivää kyllä samaa ruokaa, mutta kolmatta en vain pysty.

Vaikka oli kaikki herkut ja koristeet, niin itselleni jotenkin se joulu vain tuntuu enemmän joululta kun saan viettää sitä jossain muualla kuin kotona. Mieluiten hotellissa Suomessa tai ulkomailla, jossain mikä on mahdollisimman kaukana kaikesta tavallisesta. Parhaita jouluja ovat olleet ne joulut Tallinnassa sekä ne joulut kun Mummu vielä oli täällä. Ensi joulun aion kuitenkin viettää jossain muualla kuin kotona - jos vain Luoja ja korona suovat.


Palataanpa sitten niihin joulun ruokiin. Laatikoina meillä oli aiemmin pakastamani maa-artisokkalaatikkoa, itse tehtyä kurpitsalaatikkoa, äidin tekemää maksalaatikkoa sekä kaupantädin perunalaatikkoa. Minä kun en saa imellettyä perunalaatikkoa ikinä onnistuman, niin turvaudun mielummin kaupan valmiiseen. Maa-artisokkalaatikko oli todella maukas ja oikeastaan maku oli aika lähellä perinteistä imellettyä perunalaatikkoa. Ensi kerralla vain täytyy muistaa, että lisää mukaan muutaman perunan. Laatikko oli nimittäin koostumukseltaan hieman löysä, joten perunan tärkkelys varmaankin sitoisi sitä. 


Aattona joulupöydästä löytyi laatikoiden myös sienisalaattia, kinkkua, kalkkunaa, äidin ohjeella tehtyä italian salaattia, etikkapunajuuria, punakaalisalaattia, pakasteherneitä, juustoja ja joulupäivänä ne kalat - itse graavattua lohta, sinappisilliä, rapusilliä, sipulisilliä, mätiä lisukkeineen, saaristolaisleipää, lipeäkalaa valkokastikkeella sekä keitettyjä perunoita. Varsinaista jälkiruokaa meillä ei ikinä jouluisin ole, vaan sitten on kaikkia kahvipöydän herkkuja eli tänä vuonna joulupullaa, kentin kakkua, pipareita ja tietysti läjäpäin suklaata.  

Rosollilla ei oikein ole tässä taloudessa menekkiä, niin korvaan sen aina jollain muulla. Itse pidän rosollissa enemmän siitä punajuuresta, niin ostin nyt sitten itselleni ihan vain etikkapunajuuria. Lisäksi jääkaapissa pyöri puolikas punakaali, joten päätin jalostaa sen joulupöytään sopivaksi. Raastoin sen pieneksi, leikkasin joukkoon yhden sipulin ja maustoin salaatin valkoviinietikalla, suolalla ja sokerilla. Lopuksi laitoin joulun kunniaksi joukkoon vielä pakastepuolukoita ja annoin maustua yön yli. 

Äidin italian salaatti

Vihreää omenaa
Tuorekurkkua
Maustekurkkua
Kinkkua
Pakasteherneitä
Makaronia

Kastike

n. 2 reilua ruokalusikallista majoneesia
Kermaa
2-3 tl Dijon sinappia
Suolaa, sokeria, mustapippuria

Kuutioi kaikki samankokoisiksi paloiksi ja keitä makaroni. Ohenna majoneesia kermalla kastikemaiseksi ja mausta sopivasti. Sekoita kaikki keskenään juuri ennen tarjoilua..



Lipeäkalan valmistin Maaseudin tulevaisuudesta löytyneellä ohjeella ja vaikka tein aivan ohjeen mukaan, niin jokin jäi puuttumaan. Tai sitten olen itse vain liian kriittinen, sillä kaveri sanoi sen olevan kyllä erittäin maukasta. Valkokastikkeen tein hienosta riisijauhosta, jotta sain siitä gluteenittoman. Jäähtyessään siitä tuli hyvin paksua, joten ehkä riisijauho tarvitsisi vehnäjauhoja enemmän nestettä. Itse lipeäkalan ostin niin sanotusti valmiina eli en liotellut ja huuhdellut sitä paria viikkoa kuten ennen vanhaan. Mutta koskaan ei voi oppia, jos ei jotain kokeile eli siinä mielessä ihan hyvä kokemus tämä lipeäkala.

Lipeäkala ja valkokastike

Valmis lipeäkalafile
Maustepippuri 

50 g voita
3 rkl hienoa riisijauhoa tai vehnäjauhoa
5 dl maitoa
Suolaa, valkopippuria, sitruunaa 

Huuhtele kala kylmässä vedessä ja aseta uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Paista 175 asteessa 50 minuuttia. Paiston aikana vuokaan tulee nestettä, joten nosta kypsä kala erilliseen tarjoiluvuokaan. Ripota pinnalle maustepippuria.

Kastiketta varten sulata voi kattilassa ja vispaa jauhot joukkoon. Älä ruskista! Kaada lämmitetty maito vähitellen mukaan ja vatkaa huolella. Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Mausta kastike suolalla, ripauksella valkopippuria ja sitruunamehulla. Tarjoile lipekalan ja keitettyjen perunoiden kanssa.

Sellaiset olivat meidän jouluruoat ja tänään tuntuu, etten jaksaisi syödä enää palaakaan. Salaa haaveilen jo ihan perusruoista - lihapullista, lasagnesta ja nakkikastikkeesta, mutta jouluruokia on kuitenkin aivan valtavasti vielä jäljellä, joten ei auta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti